Holnap sorsolják ki a világhírű karácsonyi lottót

December 22-én ismét kisorsolják a világhírű, hagyományos karácsonyi spanyol lottó, a világ legnagyobb nyereményalapját kínáló El Gordo Navidad nyerőszámait. Az El Gordo Navidad elnevezésű lottót 1812 óta, tehát már több mint 200 éve minden évben december 22-én sorsolják. A sorsolás a spanyoloknál valóságos népünnepélynek számít, mivel a lakosság 98%-a játszik ilyenkor, és fejenként átlagosan 70 eurót költenek el szelvényekre. Sokan karácsonyi ajándékba is adják illetve kapják a szelvényeket. A játék egyik legnagyobb vonzereje a hatalmas nyereményein kívül az, hogy a szervezők a nyereményalap 70%-át visszajuttatják a játékosoknak, és a nyerési esély jóval nagyobb a megszokottnál, minden 7 szelvényből 1 nyer valamekkora összeget. Az El Gordo Navidad inkább a tombolára hasonlít, mivel nem a játékosnak kell számokat megjelölniük, hanem minden szelvényen van egy ötjegyű sorszám (00000-tól 99999-ig), és ezek közül sorsolják ki a nyerőszámokat. Idén 99999 számot nyomtatnak ki 160 szériában. A tombolajegyeket ívenként (spanyol nevén billete-ként) bocsátják ki, és minden billete 10 szelvényt (decimo) tartalmaz. Egy teljes ív (10 szelvény) 200 euróba kerül, de a szelvények külön-külön, egyesével is megvásárolhatóak, 20 eurós áron.

A sorsolást idén is december 22-én tartják a madridi Teatro Realban a megszokott módon, egy 3 órás műsor keretében, melyet a spanyol tv élőben közvetít. A sorsolás alatt két óriási gömb pörög, az egyikből a nyertes számot, a másikból a nyeremény összegét húzzák ki. A kihúzott számokat a hagyományoknak megfelelően iskolás gyerekek éneklik el a közönségnek. A szervezők idén 2,4 milliárd eurónyi, vagyis majdnem 793 milliárd forintnyi nyereményt osztanak szét a szelvénytulajdonosok között. A fődíj 4 millió, a második díj 1,25 millió, a harmadik díj 500 ezer, a negyedik díj pedig 200 ezer euró tömbönként és szériánként. Ezeken a nagydíjakon kívül kisorsolnak még többek közt nyolc darab 60 ezer eurós, és 1.794 darab 1.000 eurós nyereményt is. A szelvények árusítása a sorsolásig, illetve addig tart, amíg el nem fogynak a sorszámok.

Mióta léteznek online lottózók, nem csak Spanyolországban, hanem a világ minden táján óriási a kereslet a szelvényekre, hiszen az El Gordón természetesen nem csak spanyol állampolgárok játszhatnak. Az online lottózók különféle akciókkal készülnek a karácsonyi szezonra és az El Gordo sorsolására. A theLotter például saját tombolát is szervezett az alkalomra, melyen minden El Gordo szelvényt vásárló játékos részt vesz, és melynek fődíja egy 5 napos luxus üdülés a svájci Alpokban.

Login